Andelsboligforeningen Hesteskoen, der er beliggende Buddingevej 318-354, er en 3-etages ejendom, der nærmest har form af en hestesko. Den består af 19 opgange med i alt 120 lejligheder, indeholdende 1 – 3½ værelse, langt de fleste med terrasse eller altan. Til hver lejlighed hører et pulterrum i kælderen og herudover forefindes enkelte mere attraktive kælderrum samt 20 garager til udlejning. Udlejning sker kun til andelshavere. I ejendommen forefindes 2 vaskerier med tilhørende tørrerum samt 1 enkelt ”rullestue”.
.
Vi har store grønne fællesarealer, hvor der til gadesiden er etableret P-pladser. Havesiden er meget smuk og velholdt. Den er bl.a. forsynet med små indhegnede ”gryder” til forholdsvis ugenert ophold, en grillplads samt en stor legeplads med bold- og petanquebane samt borde og bænke.
Ejendommen er veldrevet og vel vedligeholdt. Andelsboligforeningen er ledet af bestyrelse, bestående af 5 medlemmer, og til ejendommen er knyttet en varmemester med fast kontortid hver dag.
Andelshaverne har adgang til fælles aktiviteter, som f.eks. den årlige lystænding, der afholdes den 1. december, motionsklubben Kæphesten samt hobby- og husflidsklubben.
Historie ganske kort:
Ejendommen er opført i 1952 og fungerede indtil 1. juli 1977 som udlejningsejendom.
I ændringer i lov om leje, der trådte i kraft i 1975, indførtes regler om forkøbsret for lejere under visse betingelser. Denne ret udnyttede lejerne, da ejendommen blev udbudt til salg i 1977.
En gruppe beboere, anført af Jackie Kallenberg og Cay Lykke Jeppesen, tog initiativet og kontaktede advokat, landsretssagfører Arne Stecher, om assistance. Den gang var der en meget kort acceptfrist til at opfylde de betingelser, herunder betale prisen, som ejeren kunne dokumentere at få til anden side. Men ved en stor indsats fra alles side lykkedes det lejerne at stifte andelsboligforeningen Hesteskoen og derefter erhverve ejendommen på de tilbudte vilkår. Dette lykkedes alene ved initiativtagernes ildhu med kontakt til hver enkelt beboer samt på basis af Arne Stechers rådgivning og beregninger, herunder fremskaffelse af finansiering og foretagelse af en teknisk gennemgang af ejendommens vedligeholdelsestilstand, så der var sikkerhed for, at lejerne ikke – udover at skulle betale en stor købesum - stod foran store udgifter til istandsættelse af den købte ejendom.
Beregningerne – der blev udleveret til hver enkelt lejer - bestod i udarbejdelse af en ”anskaffelsessum og finansieringsplan”, et ”driftsbudget” og en boligafgiftsberegning, således at samtlige beboere kendte konsekvenserne ved sin indmeldelse i andelsboligforeningen. – Vurderingslejen, der blev indført af huslejenævnene i 1966, blev fastsat som fordelingstal.
Tilbudspligten blev opfyldt ved, at advokaten inden acceptfristens udløb til sælgers advokat afleverede det fornødne antal indmeldelser i andelsboligforeningen fra lejerne – minimum fra halvdelen – samt dokumenterede at foreningen var lovlig stiftet og afleverede sikkerhed fra pengeinstitut på, at købesummen kunne præsteres af andelshaverne.
Det var spændende dage lige efter den stiftende generalforsamling, hvor den nyvalgte bestyrelse med Jackie Kallenberg som formand skulle samle de indmeldelser fra lejerne sammen, som Arne Stecher havde udarbejdet i relation til det stiftelsesgrundlag, der var udleveret til samtlige lejere inden generalforsamlingen, hvorved de lejere, der ville være andelshavere, forpligtede sig til at betale et indskud i foreningen på godt og vel kr. 2.000 (1½ gang vurderingslejen, som fastsat i de nye vedtægter for andelsboligforeningen) samt til at betale en forhøjet husleje (boligafgift) i forhold til den tidligere, idet den nu skulle dække både driften samt afdrag og renter på de i forbindelse med købet optagne lån. Det lykkedes at få indmeldelser fra langt over halvdelen af lejerne!
Ejendommen blev således køb med overtagelse den 1. juli 1977 af Andelsboligforeningen Hesteskoen og en helt ny tid for beboerne startede op. De der ikke havde indmeldt sig fortsatte som lejere i ejendommen. Efterhånden som disse udlejede lejligheder er blevet ledige, er de blevet solgt som andelsboliger. - I dag bor stadig 6 af lejerne i ejendommen.
Arne Stecher var en af foregangsmændene for andelsboliger og medvirkede bl.a. i det udvalg indenfor boligministeriet, der sørgede for at vi i 1980 fik en lov om andelsboliger. Tidligere blev området reguleret af lejeloven og boligreguleringloven.
Arne Stecher har administreret ejendommen fra andelsboligforeningen blev stiftet i 1977 og til hans død i 1998, først som indehaver af firmaet Arne Stechers Ejendomsadministration og senere – fra 1989 – som indehaver af firmaet AB’erne, Arne Stechers andelsboligadministration og beboerservice. Annelise Ersgaard fungerede som administrationschef indtil 2005. AB’erne blev i 1998 inddraget som en del af Sven Westergaards Ejendomsadministration.
Andelshaverne må gøre deres indflydelse gældende på generalforsamlingerne. Til daglig er det den lovligt valgte bestyrelse, der med støtte fra den valgte administrator varetager foreningens interesser og til hvem andelshaverne skal rette henvendelse vedrørende foreningens forhold.
Flere af de nuværende beboere har siddet i bestyrelsen i tiden siden stiftelsen i 1977. Som formænd efter Jackie Kallenberg, har Hesteskoen haft Arne Therkildsen, Cay Lykke Jeppesen, Torben Ellgaard, Steen Heidemann, Ole Vanman, Karinliss Rasmussen og Annelise Ersgaard.
Mange initiativer er blevet taget, bl.a. vedrørende haveanlæg og ejendom. Varmeanlæg, tag, vinduer, køkkenfaldstammer og entredøre er blevet udskiftet. Kloaker og opgange er blevet renoveret og legepladsen fornyet. Hertil kommer etableringen af kabel-TV – TDC – og senere udvidet med internet, webspeed bredbånd – YOUSEE. .
Ejendommen står i dag som en vel vedligeholdt og attraktiv ejendom, der ikke finder sin lige i hele Gladsaxe kommune. Vi må have fortjent en pris for vor smukke ejendom!
27. februar 2010
Annelise Ersgaard